Vereniging

Het opvallendste resultaat van de grote IVVO opruimactie is dat zwerfvuil steeds meer uit verpakkingsafval bestaat.

Tijdens de maand van de netheid staken 218 verenigingen uit de Westhoek de handen uit de mouwen om zwerfvuil te ruimen. Bijna 19 ton zwerfvuil werd opgeruimd wat resulteert in een lichte daling van 5% ten opzichte van 2022. Goed zou je denken, maar het zwerfvuil bestaat uit steeds meer verpakkingsafval zoals blikjes, PET flessen, lege verpakkingen van voeding,…  Het aandeel pmd maakt 26 gewichtsprocent uit of naar inschatting meer dan 50% van het ingezamelde volume! 
4.000 vrijwilligers trotseerden wegbermen en verkeer in hun strijd tegen zwerfvuil! De verenigingen zorgden voor 3.490 km propere wegbermen binnen het IVVO-werkingsgebied. Dit leverde een buit van 18.422 kg zwerfvuil op wat neerkomt op ongeveer 5,3 kg zwerfvuil per kilometer berm. Dit is een daling van 0,5 kg per kilometer tegenover vorig jaar. Wat wel opmerkelijk is, is dat het aandeel pmd elk jaar blijft toenemen. De laatste jaren, sinds corona, is het aandeel pmd met 10 % gestegen in gewicht! 

Invoering statiegeld in 2025 is noodzakelijk!

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is in onderhandeling over de invoering van een statiegeldsysteem in Vlaanderen. Het streefdoel is om in 2025 een statiegeldsysteem te implementeren. Dit systeem zou voornamelijk voor huishoudelijk verpakkingsafval uit de pmd-zak zijn zoals blikjes, PET flessen,... met als doel het voorkomen van zwerfvuil. Het komende jaar wordt een pilootproject opgestart om een digitaal statiegeldsysteem uit te testen. 

De jaarlijkse stijging van PMD toont aan dat de invoering van statiegeld broodnodig is. Blikjes en PET flessen blijven een hardnekkig probleem en dit zal structureel verminderen eens het statiegeld hierop is ingevoerd. 

Naast de jaarlijkse opruimactie rekent IVVO op de hulp van de vele ‘Mooimakers’ om ons landschap proper te houden. Dagelijks gaan zwerfvuilvrijwilligers op pad om hun buurt op te ruimen en proper te houden. Wens je tijdens het wandelen ook zwerfvuil te ruimen? Registreer je dan op de website van Mooimakers en bestel er gratis handschoenen, zwerfvuilzakken en grijpers in de webshop.