Zwerfvuilactie 2021

Meer dan 26 ton zwerfvuil opgeruimd dankzij 219 verenigingen!
IVVO en haar 12 gemeenten sluiten een succesvolle maand van de netheid af. Een pijnlijke toename van het zwerfvuil zorgt voor een eindresultaat van 26 500 kg ingezameld afval!


Invloed van COVID-19

De corona uitbraak zorgt voor een verandering in ons consumptiegedrag en dat weerspiegelt zich in het zwerfvuil. Tijdens de opruimactie merken we meer take away afval en glazen flessen alsook mondmaskers en ontsmettingsdoekjes. Dit jaar namen 19 verenigingen extra deel tegenover 2019 én werd 4 600 kg méér afval ingezameld tijdens de zwerfvuilactie wat neer komt op een forse stijging van 21%!  


Grootse inzet van verenigingen

Maar liefst 2.700 mensen trokken hun wandelschoenen en fluohesje aan en trotseerden wegen, bermen, modder en verkeer in hun strijd tegen zwerfvuil!
De verenigingen zorgen voor maar liefst 3.504 km propere wegbermen binnen het IVVO-gebied, in 2019 was dit 3.168 km. Dit resulteert in ruim 26 ton opgeruimd zwerfvuil, waarvan 25% pmd-afval is. Dit komt neer op ongeveer 7,5 kg zwerfvuil per kilometer, dat is één volle afvalzak!

Dries Quaegebeur, lid Landelijke Gilde Zuidschote schetst: “Voorbijgangers steken regelmatig hun duim op of claxonneren om ons aan te moedigen. Die bevestiging doet ons deugd maar zorgt niet voor minder zwerfvuil. Het is vooral de mentaliteit die moet veranderen, als iedereen zijn afval in de vuilbak doet dan zou er al een wereld van verschil zijn!”


Hulp van zwerfvuilvrijwilligers is van groot belang

Gelukkig zijn er Mooimakers, mensen die zich het hele jaar door vrijwillig inzetten om het afval van een ander op te ruimen en daar prijzen IVVO en hun betrokken gemeenten zich gelukkig mee.

Jan Vandenbroucke, lid van Gezinsbond Poperinge duidt: “Het verheugde mij dat enkele vrijwilligers van onze vereniging voorstelden om de grijpers en overige zwerfvuilzakken mee naar huis te nemen. Tijdens de gezinswandelingen in de loop van het jaar kan het nuttige aan het aangename gekoppeld worden. Zo blijft de buurt en de omgeving er netjes bij liggen.”

 
Wil je na de maand van de netheid een handje helpen?

Registreer je op de website van Mooimakers, claim een stukje gebied dat je regelmatig wilt opruimen en bestel gratis handschoenen, zwerfvuilzakken en grijpers in de webshop.
Voor alle enthousiastelingen is er ook de ‘We Plog app’, waarmee u efficiënt zwerfvuil kan ruimen, waar jeook bent. Een kleurcode toont welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken, meldingen of foto’s van sluikstort komen bij de gemeente terecht én je kan er jouw eigen activiteit en die van anderen volgen!