
Zwerfvuil is een hardnekkig probleem dat IVVO en haar aangesloten gemeenten wil blijven aanpakken. Naar goede gewoonte organiseert we dit jaar de 7de editie van de grote zwerfvuilopruimactie. IVVO daagt niet alleen de verenigingen uit om tijdens ‘de maand van de netheid’ opruimacties te volbrengen, maar wil iedereen aanmoedigen om het hele jaar door inzet te leveren. Hiervoor wordt er één boom aangeplant per 150 minuten opruimen!
200 verenigingen gaan de strijd tegen zwerfvuil aan!
Op 1 maart start de maand van de netheid, 200 verenigingen uit de IVVO regio gaan zich tijdens deze maand inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8 km weg of 16 km wegbermen aan te pakken met behulp van de WePlog app. De deelnemende verenigingen zullen 3.200 km wegbermen opruimen, daarnaast pompt IVVO 40.000 euro in het verenigingsleven als bedanking voor hun prestaties. Een win-win voor beiden.
Hulp nodig van iedereen!
Na de maand van de netheid zal de volledige gemeente zwerfvuil vrij zijn! Maar daar stopt het niet, IVVO wil de gemeenten een heel jaar door proper te houden én daarvoor is de hulp van iedereen nodig! Met die reden maakt IVVO iedereen warm om aan de slag te gaan met het ruimen van zwerfvuil. Liefst met de WePlog app want deze handige app helpt met het efficiënt ruimen van zwerfvuil, door een kleurcode zie je welke buurt nog een opruimbeurt kan gebruiken of welke al opgeruimd is...
We rekenen écht op iedereen om een steentje bij te dragen voor een propere buurt en af en toe eens zwerfvuil te rapen tijdens het wandelen, joggen,... Maar nog belangrijker is dat iedereen zijn afval simpelweg in de vuilnisbak gooit, dan is het probleem opgelost!
Per 150 minuten zwerfvuil ruimen planten we één boom aan. Als we even hard ons best doen als in 2021 dan planten we dit jaar 935 bomen, goed voor 11 ton CO2-reductie op jaarbasis. Dit komt overeen met 7,5 jaar elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden.
Merk je ergens sluikstort, een autoband,.. op langs de weg? Dan kan je dit melden via WePlog aan de hand van een foto van het afval, op de locatie waar het zich bevindt. Deze info komt bij de gemeente terecht en zij halen het afval daar weg.