Matrassen

Als particulier kan je je oude matrassen gratis inleveren op het recyclagepark. Dankzij de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zijn producenten van matrassen verplicht om matrassen terug in te zamelen en te recycleren. Daarnaast zamelt IVVO in samenwerking met Valumat, matrassen selectief in op alle recyclageparken binnen ons werkingsgebied.

Op het recyclagepark kan je je matras gratis kwijt in de daarvoor voorziene karren op de gratis zone. Enkel matrassen die sterk bevuild zijn of nat zijn kunnen niet meer gerecycleerd worden en horen daarom thuis bij grofvuil. 


Matras gerecycleerd tot 16 nieuwe grondstoffen

Wat gebeurt er nu met deze matrassen? Matras Recycling Europe (MRE) die door IVVO werd aangeduid voor de inzameling en verwerking van de matrassen, haalt de matrassen op bij de verschillende recyclageparken van IVVO tijdens hun melkrondes. Vervolgens brengen ze de matrassen naar hun installatie waar ze gerecycleerd worden. Op vandaag kan een matras tot wel 90% gerecycleerd worden waardoor er 16 deelstromen uit matrassen gehaald worden om deze als grondstof toe te passen in nieuwe producten. Zo wordt bijvoorbeeld het PU- schuim of de latex uit oude matrassen gebruikt voor de productie van yoga- en judomatten, geluidsisolerend materiaal, isolatiemateriaal of als vulling voor dashboards in auto’s.