gft-afval

In de zomer is er een grotere kans op vliegjes of maden in en rond je gft-container. Wat kan je doen om ongewenste gasten en een geurende container te vermijden?  

  • Laat je container regelmatig ledigen: je betaalt per kg afval dat je aanbiedt en dus niet per lediging, wacht dus zeker niet tot de gft-container propvol zit vooraleer je hem buiten plaatst voor lediging.
    Bij de ophaling wordt de container telkens voor en na het ledigen gewogen door de ophaalwagen. Het verschil tussen deze twee gewichten is het aantal kg waarvoor je betaalt. Blijft er eens wat afval in je container steken, dan betaal je daar niet voor.
  • Hou je container droog: leg onderin een oude krant, zo voorkom je dat er afvalresten aankoeken aan de bodem. 
  • Verpak restjes keukenafval in krantenpapier of papieren zakken zoals broodzakken, zakjes van fruit of groenten (zonder plastic venster). Zo kan je fruitvliegjes vermijden en blijft je container langer proper. Op het recyclagepark in je buurt zijn papieren zakjes van 8l verkrijgbaar, per bundel van 80 zakjes betaal je 6 euro.
    Let op: composteerbare zakjes gemaakt uit bioplastics zijn NIET toegelaten in de gft container omdat deze onvoldoende afbreken tijdens het composteringsproces.
  • Insecten planten zich sneller voort in de warmte, je plaatst je container dus best in de schaduw of in een koele ruimte.
  • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheutje azijn of groene zeep. Blijven er maden achter in de container? Overgiet ze met kokend water en laat de container nadien goed drogen. Ook verse lavendel werkt tegen maden en de geur.
  •  Laat het vochtig gft-afval eerst uitlekken of drogen alvorens je het in de container gooit.


P.S.: Wil je onze afvalophalers wat helpen? Richt de handgreep van de container dan steeds naar de straatkant. Zo kunnen ze de containers vlot meenemen naar de vrachtwagen en gaat het ophalen sneller.