pmd


Het is zover, op 1 april maakt de nieuwe blauwe zak zijn intrede in IVVO! Dat is uitstekend nieuws want vanaf dan mogen alle plastic verpakkingen in je pmd-zak. Dat betekent een pak minder restafval, en veel meer recyclage.
Zowel goed voor het milieu als voor je portemonnee want per inwoner kan je jaarlijks ongeveer 8 kg extra verpakkingen in de blauwe zak sorteren. Door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energie en stoten we minder CO2 uit.

Hoe minder afval hoe beter natuurlijk, onze voorkeur gaat steeds uit naar herbruikbare verpakkingen of spullen zoals herbruikbare drinkflessen, rietjes, zakjes, dozen,.. Ook op die manier kan er heel wat afval uit je zak verdwijnen. Dat is niet alleen winst voor jezelf, maar ook voor het milieu!


Welke verpakkingen mogen in de nieuwe blauwe zak?
In de pmd-zak mogen op dit moment enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak komen daar ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en folies mag je vanaf 1 april allemaal in dezelfde zak sorteren.
Hieronder een overzichtje van de nieuwe sorteerregels. Er zijn heel wat nieuwe verpakkingen die in de blauwe zak mogen maar er blijven ook enkele uitzonderingen! Ook de manier waarop je verpakkingen in de blauwe zak steekt is bepalend voor het recyclageproces.

Sorteerregels NL / FR / ENG / DUI


Mag ik de oude pmd-zakken nog gebruiken?
Er komen nieuwe blauwe zakken die voor 80% uit recyclaat bestaan en waar een nieuwe opdruk op komt. Wie nog maar net een rol pmd-zakken heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken. De oude zakken blijven onbeperkt geldig.

Vanaf 1 april mag je dezelfde zak aanbieden voor ophaling mét de extra plastic verpakkingen. Wel vragen we iedereen om de pmd-zakken goed te sluiten met een dubbele knoop. Zo heeft het afval in je zak minder kans om zwerfvuil te worden!

Verandert er iets aan de ophaaldata?
Je mag de blauwe zak gewoon buitenzetten voor ophaling, net zoals vroeger. Meer sorteren dus met hetzelfde comfort want aan de ophaaldata verandert er niets! Wel kan de ophaler vroeger of later op de dag bij je langskomen, plaats je blauwe zak dus zeker op tijd buiten.

Dankzij deze uitgebreide sorteerregels werken we samen met Fost Plus mee aan een toekomst waarin we streven naar meer gerecycleerde kunststof verpakkingen. Hiervoor rekenen we ook op jouw bijdrage. Binnenkort ontvang je een uitgebreide folder bij jouw thuis met alle details.
Ontdek alles op www.denieuweblauwezak.be