compost

Goed nieuws voor de tuiniers onder ons, want onze 40 liter zakken met extra fijn afgezeefde compost zijn terug verkrijgbaar! Deze topdressing is een ideale bodemverbeteraar. Als we de voorspellingen kunnen geloven dan staat er ons een droge zomer te wachten en daar kunnen we onze tuin beter op voorbereiden..

Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer. Door compost te gebruiken zet je een belangrijke stap voor een meer droogte- en hittebestendige tuin in de zomer: 

  • Betere infiltratiecapaciteit van de bodem bij (plotse) regenval
    Lange droogteperiodes, afgewisseld met hevige plensbuien waarbij het regenwater gewoon wegspoelt… We zien het ook bij ons steeds vaker gebeuren. Je tuinbodem hier beter tegen wapenen kan dankzij composttoediening. De compost gaat de bodemstructuur optimaliseren door er organische stof (koolstof) aan toe te voegen. Hierdoor gaat de bodem beter in staat zijn om het water te laten indringen bij (plotse) regenval.
     
  • Bodem gaat water beter vasthouden: minder kans op uitdroging van bodem, gazon én planten
    'Rosse plekken' op het gazon tijdens lange droogteperiode zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar ook bloemen en groenten in de moestuin kreunen onder lange droogte- en hitteperioden. De ideale tuin- en gazongrond werkt als een spons en wordt niet keihard bij droogte en niet modderig bij langere perioden van regen. Zo beschikken de planten en het gazon over een betere waterreserve én zijn ze beter resistent tegen droogteperiodes en andere klimaatgrillen. 

Daarnaast zorgt compost voor een natuurlijke bescherming tegen ziektes en een kleinere ecologische voetafdruk. Wist je dat 40 liter Vlaco-compost een besparing aan CO₂ oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen? Het is een gouden kringloopproduct waar we erg trots op zijn: natuurlijk, duurzaam en lokaal geproduceerd.


Aanbod compost

•    40 liter zak topdressing: €3,50 per zak - €10 voor 3 zakken (op 25 vierkante meter gebruik je 1 zak van deze topdressing)
•    Eigen zak (zelf meebrengen, volscheppen en transporteren): €1 per zak
•    Aanhangwagen enkele as: €7 per aanhangwagen
•    Aanhangwagen dubbele as: €14 per aanhangwagen


Waar kan je hiervoor terecht?

Hier kan je terugvinden waar compost te verkrijgen is, ook de openingsuren kun je er terugvinden.