gft-afval

In de zomer is er een grotere kans op vliegjes of maden in en rond je gft-container. Wat kan je doen om ongewenste gasten en een geurende container te vermijden?  

  • Laat je container regelmatig ledigen, ook als hij niet volledig vol is: zeker in de zomer helpt dit tegen nare geurtjes en aangekoekt afval.
  • Hou je container zo droog mogelijk: Dit kan door een opgefrommelde oude krant of stro onderin de bak te leggen. Zo voorkom je dat afval aankoekt.
  • Maak je container regelmatig schoon met azijn of groene zeep: dat voorkomt nare geurtjes en aangekoekt vuil.
  • Verpak restjes keukenafval in krantenpapier of papieren zakken zoals broodzakken, zakjes van fruit of groenten (zonder plastic venster). Vliegen geraken dan minder makkelijk bij de etensresten om er eitjes in te leggen.
    Op het recyclagepark in je buurt zijn papieren zakjes van 8l verkrijgbaar, per bundel van 80 zakjes betaal je 6 euro.
    Let op: composteerbare zakjes gemaakt uit bioplastics zijn NIET toegelaten in de gft-container omdat deze onvoldoende afbreken tijdens het composteringsproces.
  • Plaats je container in de schaduw of in een koele ruimte: Insecten planten zich sneller voort in de warmte.
  • Verse lavendel en klimop heerlijk voor ons, walgelijk voor maden. Gebruik deze dus om maden te vermijden.


P.S.: Wil je onze afvalophalers wat helpen? Richt de handgreep van de container dan steeds naar de straatkant. Zo kunnen ze de containers vlot meenemen naar de vrachtwagen en gaat het ophalen sneller.