Horeca Nieuwpoort

Nieuwpoort wil ook zijn ondernemers de kans geven het milieu en de portefeuille een handje te helpen. Als Horeca-uitbater in Nieuwpoort en deelgemeenten kan je vanaf 1 mei je organisch afval afzonderlijk aanbieden tijdens een tweewekelijkse ophaalronde. Een keukenemmer (met deksel) en de verzamelcontainer(s) krijg je in bruikleen van IVVO. De kostprijs om het afval de laten ophalen is €0,05/kilogram. Hier komt geen vaste ophaalkost bij, wat inhoudt dat, wanneer de container leeg is of niet aangeboden, je helemaal niets betaald.

Wens je meer info over tarieven en werkwijze, contacteer Sien Maris via sien.maris@ivvo.be. Voor de ophaaldata, consulteer hievoor de IVVO afvalkalender.

Hoe gaat de betaling in zijn werk? Je ontvangt van ons een betalingsuitnodiging van 25 euro. Wanneer je dit bedrag of een hoger bedrag naar keuze hebt overgeschreven, wordt dit bij je saldo geteld. Telkens er afval wordt opgehaald, wordt deze gewogen en wordt de kost van het aangeboden afval afgetrokken van je saldo. Eens je saldo onder de 10 euro is gezakt, krijg je een nieuwe betalingsuitnodiging. Komt je saldo negatief te staan, dan wordt de container niet meer geledigd.

Niet overtuigd? Gedurende een maand kan je proberen of het selectief inzamelen van het organisch afval in jouw zaak haalbaar is. Indien gewenst kan je na deze maand je deelname kosteloos opzeggen, het enige wat je in dat geval hoeft de doen is de containers terugbezorgen.

Bij het aspect afval komt natuurlijk ook de wetgeving rond voedselveiligheid kijken. Volgens het FAVV is het verplicht om dagelijks je afval uit de keuken te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de gebruikte recipiënten proper te houden. Aangezien we voor de horecasector het toegelaten afval uitbreiden met afval van dierlijke bijproducten (vlees, vis, …) en bereide etensresten eist het FAVV dat dit afval niet in contact komt met de container of de containers moeten dagelijks gereinigd worden. Om aan deze vereiste te voldoen maak je best gebruik van een keukenemmer waarin je het afval verzamelt, welke je dagelijks ledigt in een grotere container en reinigt. Deze container is voorzien van een grote zak die voorkomt dat het afval met de wand van de container in contact komt. Op die manier ben je in orde met de regelgeving van het FAVV en hoef je niet elke week je verzamelcontainer die buiten staat te reinigen. Om de verontreiningsgraad van het eindproduct, de compost, zo laag mogelijk te houden en het milieu een handje te helpen lieten we biologisch afbreekbare zakken ontwikkelen die stevig genoeg zijn voor de inzameling van organisch horeca-afval. Deze zijn te verkrijgen op het recyclagepark van je stad of gemeente.