Groenafval

Onder groenafval verstaan we enkel tuinafval. Keukenafval hoort hier dus niet bij. Een groot deel van dit afval kan voorkomen of thuis gecomposteerd worden waardoor we minder afval produceren. Wanneer je thuis composteert, vermijd je best grote hoeveelheden van hetzelfde afval, zieke planten en onkruid in zaad. Heb je thuis geen plaats voor een compostvat? Dan kan je het klein tuinafval meegeven in de GFT-container. In de IVVO-installatie te Ieper wordt er van het GFT compost gemaakt. Grote hoeveelheden tuinafval kan je naar het container- of groenpark brengen.

Wat mag?

De volgende zaken horen WEL bij het groenafval:
- grasmaaisel
- bladeren
- plantenresten
- haagscheersel
- onkruid
- verwelkte bloemen
- boomwortels (diameter < 40cm)
- boomstammen (diameter < 10cm)

Wat mag niet?

De volgende zaken horen NIET bij het groenafval:
- groente- en fruitafval
- etensresten
- aarde, grond
- boomwortels (diameter > 40cm)
- boomstammen (diameter > 10cm)

Wat gebeurt er met het ingezamelde groenafval?

Het tuinafval wordt eerst gemengd, verkleind en ontdaan van onzuiverheden zodanig dat het gecomposteerd kan worden in de IVVO-installatie in Ieper. Tijdens het composteringsproces is beluchting zeer belangrijk, dit gebeurt door middel van omzetting met wielladers. Er worden regelmatig temperatuurmetingen gedaan. Door de hoge vochtigheid en temperatuur (70°C) verliezen zaden en onkruiden hun kiemkracht en ontstaat er een gepasteuriseerd materiaal. Nadat de compost enkele weken gerijpt heeft, worden er nog een aantal analyses gedaan om uiteindelijk compost over te houden met het Vlaco-kwaliteitslabel.

Tips

- Composteer je tuinafval thuis. 
- Heb je veel grasafval? Dan kies je misschien beter voor een mulchmaaier. Het gras wordt tijdens het maaien fijngesnipperd, waarna het blijft liggen en zo je gazon voedt.
- Beperk je gazon tot een minimum en creëer een kruidentuin of werk met bodembedekkers.
- Maak een origineel decoratiestuk van een boomstronk door in de holtes bijvoorbeeld vetplantjes te planten.